Teodok

Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla

Den goda människan från Sezuan

Gruppbild från uppstartsmötet 21 maj 2015 Foto: Agneta ThulinGruppbild från uppstartsmötet 21 maj 2015 Foto: Agneta Thulin

Vad är det att vara en god människa?
Är du eller vill du vara ”en god människa”? Kan man ens vara det?
Varför ska vi här hos oss i dag sätta upp Den goda människan från Sezuan?

Dessa och många andra frågor ställer vi oss nu när vi nu sätter upp pjäsen Den goda människan från Sezuan av Bertold Brecht.  Detta blir föreningens nästa stora produktion. Premiär i februari 2016 med ett 20-tal föreställningar under våren 2016.

Under våren kommer vi att träffas i Gamla Folkets hus på tisdagskvällar:
26 maj kl 19 – Manusläsning akt 1 och teaterövningar
2 juni kl 19– Manusläsning akt 2 och teaterövningar
9 juni kl 19– Samtal, idéer och avslutning inför sommaren

Hösten startar med en stor upptaktshelg lördag 22 och söndag 23 augusti.

Därefter börjar repetitioner tisdagar och torsdagar kl 19-21.30 samt lördagar kl 10-16. Måndag- och onsdagskvällar kommer det att vara arbete med olika arbetsgrupper för scenografi, kostym, rekvisita, ljus, ljud, mask, marknadsföring, publikarbete o.s.v.

I den översättning som används finns det 27 namngivna roller. Därutöver finns det plats för ett valfritt antal skådespelare. Dessutom kommer vi att behöva ett stort antal personer som är intresserade av att vara med i allt arbete bakom och runt scenen med allt från scenografibygge till kaféförsäljning.

Pjäsens huvudperson är den unga, prostituerade, Shen Te, ”slummens ängel”. Hon är den enda som låter tre gudar, som hittills förgäves har sökt någon enda god människa, sova i sitt rum. De lämnar kvar pengar så att hon kan köpa sig en liten tobaksaffär. Där blir hon utnyttjad på det grövsta av grannar och andra. Affären håller på att gå omkull redan innan hon kommit igång. Shen ”uppfinner” därför en kusin, Shui Ta, som är hennes raka motsats, en hårdför och okänslig affärsman som reder upp situationen, tar över tobaksindustrin i Sezuan.

Michael Riise, regissör
Michael Riise, regissör Foto: Agneta Thulin

Regissör för uppsättningen kommer att vara Michael Riise.

Michael Riise är verksam regissör och har sammanlagt regisserat ett 30-tal uppsättningar. Han har en bakgrund som dansare, skådespelare och regissör. Den goda människan från Sezuan blir hans första uppsättning för TEODOK.

Är du intresserad av att vara med är du välkommen att anmäla ditt intresse och vad du vill göra till producent Bo Thulin via bosse.thulin@gmail.com. Har du några frågor är du även välkommen att kontakta mig på telefon 0760-809756.