Flyktfågel

Flyktfågel

Flyktfågelaffisch

En flykting är, enligt 1951 års konvention angående flyktingars rättsliga ställning, en person ”som flytt sitt land med anledning av en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, som befinner sig utanför det land vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet.”
År 2013 befann sig uppskattningsvis 45,2 miljoner människor i världen på flykt. Av dem sökte 54259 asyl i vårt land. Bland alla dessa människor som av olika orsaker och på olika sätt tog sig till Sverige var 3852 barn som kom hit alldeles ensamma.

Flyktfågel är berättelsen om dessa människor och framförallt om de ensamkommande barnen. Det är berättelsen om deras ångest, deras skräck och om modet att våga fly. Men även om barnens saknad och längtan. Och om deras önskningar och hopp.

Föreställningen, som är ett samarbete mellan Järfälla Kulturskola och Teodok, är till stora delar visuell. Den innehåller teater, sång, musik och nycirkus. Det är en poetisk och vacker föreställning som vill påminna oss om de medmänniskor i vårt samhälle som av olika orsaker tvingats fly. De bär på upplevelser och minnen som vi sällan vet något om.
I samband med föreställningen visas även fotoutställningen Flyktfåglar av fotografen Amelie Herbertsson. Det är bilder från hennes möten med gömda flyktingar i Sverige.

Produktionen har premiär 9 maj 2014.

Idag är havssången allvarligt lågmäld

Jag står ensam på aftonstranden när natten kommer

Nu går mitt hav till vila

en stund.

Aldrig förr har havets ton

varit så enkel

Aldrig förr har havets ton

varit så klar

Såsom ett avsked

Sådan är aftonen sång.

 

Manus Ulrica Storbacka
Musik Roger Wingren och Kim Storbacka
Regi Ulf Wahlström och Jenny Soddu
Produktion Ulrica Storbacka och Gunilla Wiklund
Antal föreställningar 8
Tillkomst

Det första riktiga samarbetet med JaKan Cirkus där teater, sång, musik och cirkusnummer vävs ihop till en föreställning. På scenen finns både skådespelare, musiker och cirkusartister. Cirkusen kommer att vara i mindre grad fokuserad på trick och i stället underordnad berättelsen.

Handling

Ett femtontal ungdomar och några vuxna gestaltar historien om en farmor och hennes två barnbarn, som befinner sig på stranden vid havet. Där stiger olika grupper av flyktingar fram med sina historier och erfarenheter. Föreställningen ger på ett poetiskt och spännande sätt, genom teater och på nycirkusvis, berättelserna liv.

Tankar om samarbete mellan teater och cirkus från en av ensemblens unga medlemmar:
Jag tror att om man blandar teater och cirkus så kan man få fram en föreställning som ger en mycket djupare bild av karaktärerna. Utsidan och insidan. Hur vi agerar utåt och kaoset inuti. Hur vi pratar, skrattar, träffar vänner och jobbar i vår vardag, men även hur vi ibland känner oss som om vi balanserar på en tunn lina eller hänger i ett tyg högt över marken och vet om att vi snart måste släppa och falla till marken.

Scenografi Anna Weitman
Rekvisita Madelene Liinanki
Kostym Jenny Soddu, Sus Soddu
Koreografi
Ljus Lars Holgersson
Ljud Rikard Hållinder
Mask Paulina Storbacka
Smink
Antal i ensemblen 18
Ensemble

Affisch: Catharina Nygård

Antal besökare
Foto Christel Eldrim, Amelie Herbertsson
Affisch Affisch
Programblad
Bilder

One comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.