Järneld

Järneld

Manus Pernilla Blomqvist, C Ricard O'Månsson
Musik Bengt Olofsson
Regi Catarina Gnosspelius
Produktion Kerstin Tell
Antal föreställningar
Tillkomst

Intresset för häxor har funnits i föreningen sedan åttiotalets mitt. Men först 1991 bildades en forskningsgrupp på 13 personer som träffades regelbundet. Gruppen läste böcker om häxor och örter, letade upp gamla folksånger, diskuterade. Snart kändes det allt mer angeläget att nå själva känslan i häxprocesserna och den rädsla som går igen än idag. Slutligen kände vi oss redo att spela en pjäs.

Manuskript söktes: en författare bjöds in på seminarium, där vi provade hennes manus. Andra manus lästes också, men vi fann inte riktigt det vi sökte. Så vi frågade oss om vi kunde skriva ett eget. Pernilla och en kille utsågs att spåna idéer till ett synops (=grovhugget manus), baserat på de diskussioner vi haft. Fredrik, killen, var tyvärr tvungen att lämna gruppen, och Ricard hoppade istället på. Pernilla och Ricard skrev ett synops som presenterades för den övriga gruppen, och den sa:

”När kommer manuset?”

Plötsligt var det självklart att vi två skulle skriva ett manuskript. Vi! Uppgiften var skrämmande, men utmaningen för frestande för att avstås. Förutsättningen var att ha ett färdigt manus till augusti 1992. Under sommaren släpades en gammal ordbehandlare mellan sommarresidenset i Leksand och Järfälla. Samarbetet fungerade utmärkt. Den ene eller den andre skrev och den ene eller den andre ändrade allt varvat med rörande eniga bollanden av repliker.

Tidigt stötte vi på problem. Hur uttryckte man sig egentligen på 1600-talet? Vad gjorde man – förutom att arbeta? Och exakt hur gick rättegångarna till? På biblioteken fann vi att 1600-talets dokumenterade historia främst rör överhet och militära strategier, föga om folklighet. Till vår lättnad erbjöd sig Olle Månsson att hjälpa oss med det historiska. Allteftersom scenerna skrevs skickades de till vår regissör som replikerade med dramaturgiska synpunkter.

När vi började skriva tänkte vi att pjäsnamnet kommer av sig självt. Det gjorde det inte och glömdes bort! Dagen innan kopiering och presentation slog det oss att manuset fortfarande gick under benämningen ”Häxpjäsen”. Den förblev namnlös en bra bit in i repetitionsstadiet. Våra namnidéer var mer koncentrerade på texten, Catarinas på bilderna bakom orden, på iscensättningen. Till slut kom vi fram till att eftersom vägen från manus till iscensättning är lång var det nödvändigt att själva uppsättningen fick ett namn, ”Järneld”, och manuset ett annat. Ett stort tack till framförallt Catarina Gnosspelius och Olle Månsson för all hjälp och ”skeppning”.

Pernilla Blomqvist och C Ricard O’Månsson

Handling

En häxa kan vara flera saker. I folktron var hon en kvinna som kunde trolla med magiska medel. I kvinnorörelsen blev häxa synonymt med en fritänkande, självständig kvinna. Men en häxa kan också vara ett samlingsnamn för den som på olika sätt hotar oss. Den som tänker annorlunda. Den som agerar annorlunda. Den som se annorlunda ut. Häxan skrämmer oss, i vilken skepnad hon än uppträder. Med detta i tankarna är inte associationer till mobbning, judeförföljelser eller rasism långt borta….

Scenografi Torbjörn Isaksson, Lars-Erik Hedendahl
Rekvisita Angelica Hartig, Helga Hartig, Åke Söderkvist
Kostym Micka Andersson, Carolyn Kyrning, Maj-Britt Norén, Elsie Thulin, Kerstin Trotzig
Koreografi Agneta Blohm
Ljus Åke Enbom, Mikael Litzberski, Thomas Nylund
Ljud
Mask Petra Blomqvist, Stina Flink, Anna Malmborg, Gunnar Söderberg
Smink
Antal i ensemblen
Ensemble

Sissi Thorsell
Sinikka Tuomaala
Pernilla Blomqvist

Torbjörn Isaksson

Olle Månsson
Ragna Ringdahl

Henning Lantz
C Ricard O’Månsson

Lina Bergvall
Jennie Löbel
Christel Sidelöv
Ove Nicklasson

Magnus Axelsson
Kerstin Tell
Lisa Flink
Anja Ringdahl
Kristoffer Gerdt

Marcus Nilsson
Anna Lundwall
Teresa Holmberg
Johan Ringdahl

Ingemar Kieri
Elisabeth Jönsson
Terese Nyberg
Jan Wetter

Joakim Ström
Petra Blomqvist
Zacharias Blomqvist

Stefan Nordin
Lars Lundwall
Lars Wikslund

Maria Sandquist
Angelika Hartig
Agneta Thulin
Karolina Johnsson
Asta Kuorikoski
Helga Hartig
Sue-Li Dahlroth
Stina Flink
Åsa Wetter
Carolina Olofsson
Karin Andersson
Sofia Lindgren
Nina Larsson
Christina Åsenlund

Musiker:
Bengt Olofsson
Ove Nicklasson
Jens Bruhn
Johan Isaksson
Staffan Karlsson
Ann-Sofie Björklund
Johan Öström
Elisabeth Jönsson
Åke Elofsson

Antal besökare
Foto Hans Sohlström
Affisch
Programblad
Bilder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.