Johanna från Kallhäll

Johanna från Kallhäll

Manus Cannie Möller
Musik Lasse Dahlberg
Regi Björn Skjefstad
Produktion Birgit Hansson (1982), Leif Berglund (1983)
Antal föreställningar
Tillkomst

Hur allting började

1978 bestämde sig den fria teatergruppen Vi-teatern för att flytta till Järfälla. De ville jobba tillsammans med människorna på Söderhöjden i Jakobsberg. De funderade på att sätta upp Brechts Heliga Johanna från slakthusen.

Samtidigt stormade det kring Svenska Maskinverken i Kallhäll. Nedläggningen verkade allt mer oundviklig.

Då uppstod tanken på att i stället göra om pjäs om Kallhälls och Maskinverkens historia – Johanna från Kallhäll.

Sedan vidtog ett stort arbete med seminarier, studiecirklar och intervjuer av gamla Kallhällare. Under den här tiden formades ett arbetssätt med en ”forskningsgrupp” som sedan använts flera gången inför föreningens stora produktioner.

I oktober 1980 spelades några korta scener upp för publik. Det väckte intresse. Fler och fler strömmade till, Cannie Möller skrev ett manus och under våren 1981 började vi repetera under Björn Skjefstads ledning. På något mystiskt sätt lyckades vi lösa alla de oerhörda svårigheter som projektet stod inför. Mest var det nog producenten Biggan Hansson (numera Dahlberg) som löste saker.

Efter sommaren hade vi ett gammalt folkets hus som det nog skulle gå att spela i, kompositören Lasse Dahlberg och framför allt hade vi en stark tro på att det skulle gå.

Och det gjorde det.

Under hela arbetet hade vi stor hjälp av de professionella teaterarbetarna från Vi-teatern. Med dem som föredöme och Björn Skjefstad som påhejare vågade vi också ibland ta ut svängarna och gjuta lite liv i våra rollfigurer.

Handling
Scenografi Sten Jensen
Rekvisita
Kostym
Koreografi
Ljus
Ljud
Mask
Smink
Antal i ensemblen
Ensemble
Antal besökare
Foto
Affisch
Programblad
Bilder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.