Teodok

Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla

Träffa regissören Michael Riise

Foto © Christel Eldrim

Regissör är den person som utövar regi. Ordet regi kommer av latinets rego som betyder ungefär styra, leda. Till TEODOK:s uppsättning av Den goda människan från Sezuan heter regissören Michael Riise.

Michael har varit verksam som regissör sedan 1990. Han har mycket stor erfarenhet av att arbeta med både teateramatörer och proffs. Hittills har han regisserat ett 30-tal produktioner runt om i Sverige.

Nu är han mitt uppe i arbetet med Bertolt Brechts pjäs Den goda människan från Sezuan. – Pjäsen är mycket intressant i dag, eftersom den handlar om just detta med att vara god och när godheten blir ett problem, säger Michael. Han upplever att frågeställningen helt enkelt är klockren i det samhälle vi lever i.

Michael har från början en bakgrund som dansare (under 80-talet, skådespelare (80-talet, även i dag) och regissör sedan 90-talet. Hans regiarbete bygger mycket på hans goda kännedom om dans, teater och musik. Hans vision är att skapa föreställningar av hög kvalitet där fokuset ligger på dramats kärna. Vad är det vi vill berätta?

Utöver regiarbetet är Michael sedan länge även verksam som föreläsare och pedagog i näringsliv, organisationer och skolor inom området kommunikation.